Haber

Kentsel Dönüşüm Adında Yapılan Lüks Konutlar Yeniden Gündemde

Deprem nedeniyle kentsel dönüşüm yeniden gündeme gelirken, kentsel dönüşümün yarattığı rant da ortaya çıkıyor. İstanbul’da ağırlıklı olarak görülen ‘lüks’ konut projelerinde ‘yüksek’ ya da ‘çok katlı’ yaşam tarzına dönüşüm projelendirilirken, ‘kentsel dönüşüm’ şeklinde adımlar atılıyor. Ancak ortaya çıkan projelerde kentsel dönüşüm sırasında evlerinden çıkanların bölgeye geri dönmesinin zor olduğu görülüyor. Çünkü kentsel dönüşüm olarak başlayan projeler lüks projelere dönüşüyor.

Gazeteci Bahadır Özgür sosyal medya paylaşımlarında tek bir proje veya şirket üzerinden gitmeye gerek yok gibi.

İstanbul’da yıllardır önceliği olan inşaat sektörünün çatısı altında birçok kentsel dönüşüm projesi bulunmaktadır. Bazıları ‘gerçek’ dönüşümler olsa da birçoğunun sorunları olduğu biliniyor. Ama meseleler de çeşitleniyor. Bazı projelerde dönüşüm sırasında sorunlar mahkemeye taşınırken, bazı projelerde o kadar çok dönüşümü göze alamıyor ve dönüşüyor ki, bölgenin eski sakinleri artık o bölgede yer bulamıyor.

Dönüşümün yüzünü gösteremediği proje örnekleri ise şu şekilde karşımıza çıkıyor.

Aynı şekilde dönüşerek açgözlü hale gelen bir projenin tanıtımında da ödüllere layık görüldüğü görülmektedir.

İstanbul’un merkezinde kentsel dönüşümle gündeme gelen projeler ön plana çıkarken Türkiye’nin her bölgesinden örnek vermek mümkün.

Dönüşen projelerdeki konutların fiyatları da dikkat çekiyor. 1+1 konutların bu fiyatlara satıldığı projelerin eski sahipleri şimdiden bölgeyi terk ediyor.

Konut fiyatlarındaki artışı, dönüşüm bölgelerinin değeri de destekliyor. Bu artışlar dönüşüm açısından da değerli bir gelir farkı yaratıyor.

Kentsel dönüşümde örnekler çoğaltılabilirken sosyal medyada da yorumlar görülüyor.

Gündemimizde yer alan deprem sonrası yıkılan bölgelerde kısa sürede başlaması planlanan inşaat çalışmaları için soru işaretleri artarken,

Yapılacak inşaat çalışmalarının halkın faydalanmasını ve dini yapılara ulaşmasını sağlaması beklenmektedir.

Bu durumda İstanbul’daki kentsel dönüşüm örnekleri daha da dikkat çekiyor.

Sizce İstanbul kentsel bir alana dönüşüyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu