İş

Avrupa borsaları, tüketici güveninin iyileşmeye başlamasıyla yükseldi

Investing.com – Fed’in tercih ettiği enflasyon verileri açıklanmadan önce bölge ekonomisine olan inancın yavaş yavaş toparlandığına dair işaretler arasında Avrupa hisse senetleri Cuma günü yükseldi.

Almanyada DAX%0.1 daha yüksek işlem yaparken CAC 40%0,3 ve FTSE 100%0.3 yükseldi.

Bu oturumun başlarında yayınlanan veriler, İngiltere’nin tüketici inanç endeksinin yedi puan artarak eksi 38’e çıktığını gösterdi. tüketici güveni Şubat ayında toparlandığını gösterdi. Bu, yaşam maliyetinin tetiklediği tarihi düşük seviyelere yakın olmasına rağmen, hala 10 ayın en yüksek seviyesini temsil ediyor.

Almanya’nın geleceği GfK tüketici iklimi endeksi Bir önceki ay -33,8’den Mart’ta -30,5’e yükseldi. Fransa’da Şubat tüketici güveni, Ocak ayı için revize edilen 83 puandan 82 puana geriledi ancak bu daha önce 80 puan olarak ifade edilmişti.

Almanya’nın büyüme verileri daha az cesaret vericiydi çünkü avro bölgesinin en büyük ekonomisigeçen yılın son çeyreğinde %0,4 küçüldü ve yıllık sadece %0,3 büyüdü.

Ancak bu rakamlar geçmişten, 2023 ticari faaliyet rakamları çok daha iyimser.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann Cuma günü CNBC’ye verdiği demeçte, “2023’ün başında dünyanın görünümü, yalnızca iki veya üç ay önce düşündüğümüzden daha parlak.” Enflasyonla ilgili sıkıntıların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bu zorlukların boyutu; Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de enflasyon göstergesi Fed tarafından yakından takip ediliyor. çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi(PCE) Ocak ayı verilerinin açıklanmasıyla seansın ilerleyen saatlerinde netlik kazanabilir.

Bir önceki ayda %4,4 olan endeksin bir önceki yıla göre %4,3 artarak enflasyonu kontrol altına almanın zor olacağına işaret etmesi bekleniyor.

Kurumsal cephede; Avrupa’nın en büyük kimya şirketi BASF (ETR: BASFN), 2022 yılı kazançlarda Hisseleri %12’lik bir düşüş açıkladıktan sonra %3,8 düştü. Şirket ayrıca hisse geri alım programını erken sonlandıracağını ve maliyetleri düşürmek için küresel iş gücünün yaklaşık %2’sini oluşturan 2.600 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

British Airways’in sahibi olduğu IAG (LON: ICAG ), 2022’de kâra dönmelerine rağmen hisseleri %2,7 düştü ve bu yıl kârların yeniden yükseleceğini söylediler. Yine Perşembe günü, İspanyol Globalia ve Air Europa, Air Europa’nın şu anda sahibi olmadığı kalan %80 hisse için 400 milyon avro (1 avro = 1,0587 pound) ödemeyi kabul etti.

Petrol fiyatları, küresel pazara Rusya’nın arzının azalması beklentisinin artan ABD stoklarını dengelemesiyle Cuma günü yükseldi.

Reuters’e göre Moskova, Mart ayında batı limanlarından petrol ihracatını %25’e kadar azaltmayı planlıyor, bu daha önce duyurulan günde 500.000 varillik kesintiden daha fazla.

Haber, ABD petrol stoklarının bir kez daha arttığını gösteren verileri gölgede bıraktı. Enerji Bilgisi İdaresiBI verileri, stokların art arda dokuzuncu hafta artarak Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.

WTI%1,3 artışla 76,39 dolardan işlem görürken brent %1,3 artışla 83,29 dolara yükseldi. Her ikisi de önceki ağır kayıplarının izini sürerek haftayı %0,5’in altında kapatabilir.

Dahası altın%0,2 artışla 1.830,10 dolara yükseldi. avro dolar%0,1 düşüşle 1,0589 oldu.

Yazar: Peter Hemşire

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu