Yaşam

Gaziantep’te kurulan Türkiye’nin ilk Baharat Müzesi artık biber sofrasına kavuştu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Kokulu Baharat Müzesi göz kamaştırmaya devam ediyor.

Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu müzede; Ziyaretçiler Sandal, Aloes, Lavanta, Fesleğen ve Bergamot gibi birçok baharatı görme ve dokunma fırsatı buluyor.

Bu müzede listelediğimiz baharatların da aralarında bulunduğu 150 çeşidin tarihine, kokusuna ve şekline aynı anda ulaşabilirsiniz.

Alleben Göleti kıyısındaki Rayiha Baharat Müzesi’nde artık bir biberlik bulunuyor.

Gaziantep’in tescilli İslahiye biberinin yanı sıra dünyanın iki numaralı Carolina Biberi de sergilenmek üzere müzedeki yerini aldı.

“Farklı güzellikteki biberleri toplamaya geldik”

Uzmanlar, Gaziantep’teki Tarihi Almacı Pazarı’na gelerek, Almacı Pazarı’nda müzede sergilenecek biberlerin izini sürdü.

Coğrafi işaret tescilli İslahiye biberinin tezgahlarını gezen Gaziantep Baharat Müzesi Müdürü Hazal Bostancıeri, ” Artık Gaziantep’in eski çarşısı Almacı Pazarı’ndayız. Baharat Müzesi için baharat satın alabileceğiniz en iyi yer biziz.

Burada köylerden ve çevre bölgelerden taze yiyecekler toplanıyor, alışveriş yaptığımız belli yerler var. “Artık biberle ilgili bir çalışmamız var, biz de farklı sürgünlere ve farklı acılığa sahip biberleri toplamaya geldik.”söz konusu.

“İslahiye’de biberin kalitesi daha yüksektir”

Yemek kültürüyle ünlü olan Gaziantep’in başlıca ürünlerinden biri olan biber, çok yönlü kullanımıyla da dikkat çekiyor.

Tescilli bir marka olan ve salçalı, kurutulmuş, baharatlı ya da baharatsız her şekliyle kabul edilen İslahiye biberi hakkında konuşan şifalı bitki uzmanı Recep Yıldırım, ” Gaziantep biberimiz İslahiye bölgesinden geliyor. Biber oradan çeşitli şekillerde yani bu haliyle geliyor.

Yani biberler dövülmüş biber olarak bu haliyle mevcut, ince biberler var, taneleri iri, herkesin isteği farklı ve değiştirmekte çok zorlanıyoruz. Biberler tatlı, sıcak ve sıradan acı arasında değişir.

Her yerde biber var. Urfa ve Hatay da var. Ama İslahiyemiz bizim için daha değerlidir. Çoğunlukla oradan çalışıyoruz. “Hem daha yakın hem de biberin kalitesi daha yüksek olduğu için.”söz konusu.

“Üzerinde çalışmaya başladık, yakında paylaşacağız”

Gaziantep’in tescilli İslahiye biberi için sıra bilimsel araştırmaya geldi. Elde edilen bilgiler Baharat Müzesi’ne aktarılacak.

Bilimsel araştırmalar hakkında bilgi veren Hazal Bostancıeri, “Biber için ne yapabiliriz dedik. Bibere acılığını kırmızı biber veriyor. Bunun için dünya çapında kabul görmüş bir Scoville tablosu var. Türkiye’de en acılısı Samandağ biberi olan biberlerin hiçbiri listede bile yok.”dedi.

Bostanceri devam eden açıklamasında şunları söyledi: “Bizce biber, kırmızı biber kadar değerinin ötesindedir. İştahı açar, metabolizmayı hızlandırır, antioksidan değeri nedeniyle kanser hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca acısıyla değil tadı ve kalitesiyle açıklamamız gerektiğini düşünüyorum.

Biz burada çok keyif alıyoruz, yemeklerimizde kullanıyoruz. İşte laboratuvarda kırmızı biber çıkararak yapabileceklerimiz ve değerlendirebileceklerimiz. Çünkü biberimizin tatlı ve baharatlı bir tadı var. Yediği kadar doyurur. “Bunun üzerinde çalışmaya başladık ve umarım yakında paylaşacağız.”söz konusu.

“Bir baharat üssü”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan ve 150 çeşit baharatın sergilenmesinin yanı sıra akademik çalışmaların da yapıldığı Rayiha Müzesi’ne bir baharat üssü diyebiliriz.

Elif Kömür, müzede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi, “Böyle bir müzede bu bitkilerin tıbbi ve aromatik bitkiler olmasına çok değer verdik. Bu bitkilerin hikayesini anlatmak istedik. Araştırma yapılıyor. Sadece bitkinin alınıp buraya konulması meselesi değildi. Arka planda çok büyük işler yapılıyor.”söz konusu.

“Size baharatların hikayesini anlatıyoruz”

Beyza Kaya “Raviyan hikaye anlatıcı demektir. Aslında biz kendimizi tanıtırken müzenin diğer adı da Rayiha. Rayiha’nın anlatıcıları olarak tanıtıyoruz. Baharatların hikayesini anlatıyoruz. Sizi 180 bin yıl öncesine götürüyoruz. Roma kuşatmasını gördüğünüzde, Kristof Kolomb’un Güney Amerika kıtasını kuşattığını görürsünüz, ya da Keşif yaparken tanıştık.”söz konusu.

“Tecrübe, üretim ve stand merkezi…”

Hazal Bostancıeri, ” Rayiha Baharat Müzesi bir deneyim, üretim ve stand merkezi olarak tasarlandı. Çıkarma işlemine geçiyoruz. Bir bitkiden istediğimiz her bileşeni çıkarabiliyoruz. “Kokuları burada gördüğünüz koku standından alıyoruz.”Müzenin işlevine de dikkat çekti.

“1 numaranın satışı olmadı ama 2 numarayı alıp müzemize getirebildik.”

Müzede sergilenen biber masasının köşesinde ise coğrafi işaretle tescilli olan, Gaziantep’in İslahiye biberi yer alıyor. Hemen yanında acılık açısından dünyanın iki numaralı biberi olan Carolina biberi var.

Konuyla ilgili bilgi veren Hazal Bostancıeri, şunları söyledi: “Biberin acılık değerinin ölçüldüğü Scoville ölçeğinde 1 ve 2 numaraları var. Laboratuvar ortamında üretiliyor. 1 numara satılık değildi ama 2 numarayı alıp müzemize getirebildik. Sayıya Caroline Pepper denir.Acılık değeri 2.2 milyondur.Masanın üzerinde sergiliyoruz.” söz konusu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kokulu Baharat Müzesi, bilimsel araştırma için gelenlere konaklama imkanı da sunuyor.

gelendosthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu