Teknoloji

SpaceX 100 Starlink uydusunu yok edecek!

SpaceX bugün yaptığı açıklamada, daha sonra endişe yaratabilecek bir kusurun tespit edilmesi üzerine yaklaşık 100 Starlink uydusunu erken kullanımdan kaldıracağını duyurdu. Ancak ateşli bir ışık gösterisi beklemeyin; Starlink kullanıyorsanız hizmetiniz etkilenmeyecektir.

Duyuruda, Starlink ekibinin birinci nesil bağlantı uydularının bu alt kümesi “Başarısızlık olasılığını artırabilir”Yaygın bir sorun tespit edildiği belirtiliyor.

Şirketten daha fazla ayrıntı istedim ve yanıt alırsam bu yazıyı güncelleyeceğim, ancak açıklama ve bağlama göre, “arıza” Bunun kontrol kaybı anlamına gelmesi mümkün görünüyor. On yedi Starlink uydusu” “Şu anda manevra kabiliyeti yok.”Ancak SpaceX, bunun yörüngeden çıkarılan 100 uyduyla aynı sorundan mı kaynaklandığını söylemedi.

Güçsüz uydular, bunun gibi alçak bir yörüngede olsalar bile, az çok enkazdan ibarettirler; yine de birkaç yüz yıl yerine birkaç yıl içinde yanacaklardır. Starlink gibi megasatlara yöneltilen eleştirilerden biri de bunların uzay enkazı sorununa katkıda bulunma potansiyelleridir ve SpaceX, gökyüzü kırık uydularla dolduğunda insanların suçladığı kişi olmak istemiyor.

Bu da SpaceX’in, yaşlarına rağmen gayet iyi çalışan bu uyduları yörüngeden çıkarmak için neden kontrollü iniş başlatmaya karar verdiğini açıklıyor.

YÖRÜNGEDEN AYRILACAKLAR

İnişler “önümüzdeki haftalarda ve aylarda” tetiklenecek, ancak bu uydular büyük hareket kabiliyetine sahip değil, dolayısıyla bu daha çok aşağı yönde bir itme. Yörüngeden çıkarma süreci aslında yaklaşık altı ay sürecek ve bu süre zarfında “Yüksek riskli birleşmelerde manevra sorumluluğunu üstlenecekler”,Yani eğer yolları diğer uydularla kesişirse, Starlink uyduları kibarca yoldan çekilecek.

Ancak Starlink kullanıcılarının korkmasına gerek yok çünkü hâlâ tepede çalışan binlerce uydu var. Bugüne kadar yaklaşık 6.000 uydu fırlatıldı ve 406’sı yörüngeden çıkarıldı, diğerleri işlevsel olmayabilir, ancak müşterilere hizmet vermeye yetecek kadar uydu var.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu