Haber

KBY Yöneticileri, PKK’nın Sincar’daki Varlığına Son Verilmesini Talep Etti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKRG) yöneticileri, terör örgütü DEAŞ’ın Êzidileri katletmesinin 9. yılında, terör örgütü PKK’nın Musul’un Sincar ilçesindeki varlığına son verilmesi çağrısında bulundu.

KBY Başkanı Neçirvan Barzani, DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Sincar’a düzenlediği saldırı ve katliamın 9’uncu yıl dönümü dolayısıyla Erbil’de düzenlenen etkinlikte konuştu.

Barzani, “PKK ve güçleri Sincar ve Êzidîlere ancak bela, huzursuzluk ve istikrarsızlık getirmiştir. Ezidilerin yaralarını derinleştirmiştir. PKK ve Sincar’a yabancı diğer güçler şehri terk etmelidir” dedi. sözlerini kullandı.

KBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani de yaptığı açıklamada, “Milislerin ve yasadışı örgütlerin (PKK) varlığı nedeniyle Êzidî kardeşlerimiz evlerine dönemez, şehirlerini kuramaz. İllegal örgütlerin Şengal’i terk etmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. ” söz konusu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesut Barzani konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Irak hükümetinden terör örgütü PKK’yı Sincar’dan çıkarmasını istedi ve Bağdat’ın bu konudaki tutumunu eleştirdi.

Barzani, “Irak hükümeti, Sincar Anlaşması’nın uygulanmasını engelleyen güçlere ve taraflara ne kadar süre mühlet verecek?” terimleri kullandı.

PKK, DEAŞ’ı bahane ederek bölgeye konuşlandı

3 Ağustos 2014’te Musul’un Ezidilerin çoğunlukta olduğu Sincar ilçesine saldıran terör örgütü DEAŞ, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişiyi kaçırarak katletti veya ellerinde tuttukları alanlarda gözaltına aldı.

DEAŞ öncesi Şengal’de yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Bunların üçte ikisi Yezidi, diğer bölümü Sünni Kürtler ve Araplardan oluşuyordu.

Terör örgütü PKK, 2014’ten sonra Suriye ve Kandil’den getirdiği teröristlerle başta Sincar Dağı olmak üzere birçok bölgede kamplar kurmaya başladı.

Kasım 2015’te Sincar ilçe merkezi ve çevresini DEAŞ’tan geri alan Peşmerge güçleri, Irak merkezi hükümet birliklerinin Ekim 2017’de Şengal’e konuşlanmasının ardından bölgeden çekilirken, PKK buradaki faaliyetlerini artırdı.

Bağdat ve Erbil hükümetleri, 9 Ekim 2020’de terör örgütü PKK’nın Sincar’dan çıkarılmasını içeren bir anlaşma imzaladı. Ancak Sincar Anlaşması hala uygulanmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu