Haber

Jandarma Kazaları Önlemek İçin ‘Yansıtıcı Küpe’ Projesi Geliştirdi

Denizli İl Jandarma Komutanlığı, gece karayollarında meydana gelen hayvan kazalarını önlemek için ‘Reflektör Küpe’ projesini geliştirdi.

Denizli İl Jandarma Komutanlığı ‘Reflektör Küpe’ projesini geliştirdi.

Türkiye genelinde son yıllarda araç altına giren küçükbaş ve büyükbaş hayvanların ölümüyle sonuçlanan sürü kazalarının önüne geçmek isteyen Denizli İl Jandarma Komutanlığı, ‘Yansıtıcı Küpe’ proje geliştirdi. Koyun ve keçilerin kulaklarına takılan küpelere takılan reflektörler ve çobanlara dağıtılan, sürücülerin karanlıkta rahat görmelerini sağlayan reflektörlü yelekler, ilk kez özel bir uygulama ile denendi.

Proje, Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderildi.

Pamukkale ilçesine bağlı Develi Mahallesi’nde yapılan ilk uygulamada sürücülerin hem koyun sürüsünü hem de çobanları fark ettiği görüldü. İl Jandarma Komutanlığı Trafik Şube ekipleri gece saatlerinde uygulama yaptı. Projeyle ilgili sürücülerden olumlu geri dönüşler alınırken, bölge çobanları da çok sayıda hayvanın sürü kazaları nedeniyle öldüğünü ve uygulamadan memnun olduklarını belirtti. İl Jandarma Komutanlığı, örnek projesini Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulmak üzere Jandarma Genel Komutanlığına gönderdi.

“Otoyolda giderken göz kamaştırması nedeniyle sürüyü fark ettim ve yavaşladım.”

Bölgede çobanlık yapan Adem Kirt, ‘Hayvanlarımız karşıdan karşıya geçerken kulaklarındaki reflektörler araçların farlarıyla parlıyor. Araç sürücüleri de yolda bir hayvan sürüsü olduğunu fark ediyor. Biz çobanlara da yelek dağıttılar. Sürücüler bizi yolda da görebilirler. Projenin Türkiye geneline yayılması çok önemli.söz konusu.

Çoban Bekir Kirt ise ‘Jandarma’nın geliştirdiği proje biz çobanları ve hayvanlarımızı kazalardan kurtaracak. Jandarma ekipleri koyunlarımızın kulaklarına reflektör taktı. Denemek için otobana götürdük faydasını gördük. Araçların farları sürüdeki reflektörleri aydınlatıyor ve sürücüler yolda bir hayvan sürüsü olduğunu fark edebiliyor. Bu proje ile hayvan kazalarının önüne geçilebilir.dedi.

Araba sürücüsü Ömer Ay da ‘Otoyolda araçla giderken parıltıdan dolayı sürüyü fark ettim ve yavaşladım. Hayvanlar ve çobanlar için çok faydalı bir proje. İlk defa böyle bir uygulama görüyorum. Bu bölgede daha önce sürü kazaları olmuştu. Bu proje ile bu tür kazaların önüne geçilebilir. Bu sistem yaygınlaştırılmalıdır.söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu