Haber

“Doğu Sudan” konferansından siyasi uzlaşı ve adil temsil önerisi çıktı

Sudan’daki yönetişim krizini çözmeye yönelik siyasi sürecin bir parçası olarak düzenlenen “Doğu Sudan” konferansı, bölgede istikrar ve kalkınmanın sağlanması için ülkenin doğu bölgelerinin bileşenleri arasında siyasi uzlaşma öneren bir açıklama ile sona erdi. .

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve Afrika Birliği’nden oluşan üçlü örgütün himayesinde başkent Hartum’da düzenlenen “Doğu Sudan’da Siyasi ve Güvenlik İstikrarına Yönelik Yol Haritası” başlıklı konferansa bölgeden 550 katılımcının yanı sıra Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (İGAD) 5 gün sürdü. Uluslararası kuruluşların temsilcileri ve bazı yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Konferansın kapanış bildirisinde, kurulacak geçiş hükümetinin Kızıldeniz, Kesele ve Gadarif eyaletlerinden oluşan doğu bölgesinde istikrar ve kalkınmanın sağlanması için konferansın vardığı sonuç ve tavsiyeleri uygulaması gerektiği vurgulanırken, aynı zamanda doğu Sudan vatandaşları ve liderleri için yönetimin her kademesinde adil siyasi katılımın sağlanması tavsiye edildi.

BM Sudan Entegre Geçiş Misyonu (UNITAMS) Başkanı ve BM Genel Sekreteri Sudan Temsilcisi Volker Peretz, konferansın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, “Kalkınma, eğitim, su, iş fırsatlarına eşit erişim, insanlar Doğu Sudan’da, doğal kaynakları yönetme ve etkili siyasi “katılım” gibi birçok değerli konuda fikir birliğine vardığını belirtti.

İsveç’in Hartum Büyükelçisi Signe Burgstaller Avrupa Birliği adına yaptığı konuşmada, Doğu Sudan Konferansı’nda bölgedeki sorunların ve Sudanlıların bu sorunlara sunduğu çözüm önerilerinin sunulduğuna değindi.

İngiltere’nin Hartum Büyükelçisi Giles Lever, ülkedeki krizin çözümüne yönelik siyasi sürecin son aşamasında üçlü mekanizma tarafından düzenlenen diyalog ve konferanslara desteklerini vurguladı.

İstikrarsızlık 2019’dan beri devam ediyor

Sudan’da hayat pahalılığının yüksek olması nedeniyle kitlesel halk protestoları ve ordunun müdahalesi sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) sonucunda Ömer El Beşir’in 30 yıllık iktidarı Nisan ayında sona erdi. 11 Eylül 2019 ve sonrasında kurulan asker-sivil ortak kesintili hükümetler, derin çatışmalar nedeniyle kalıcı olamadı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021’de sivil hükümeti ele geçirdi, olağanüstü hal ilan etti ve başbakan dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına aldı.

Parlamento ve başbakandan yoksun olan ülkede Sudanlı Hukukçular Sendikası 10 Eylül’de “2022 geçiş anayasası taslağı”nı yayınladı ve siviller ile siviller arasındaki analiz bu taslağa göre yapıldı.

Üçlü sistem, 10 Kasım’da Sudan’daki krizi çözmek için ordu ve siviller arasında “temel bir anlaşmaya” vardığını duyurdu.

5 Aralık 2022’de siyasi krizi sona erdirmek için orduyla “çerçeve anlaşma” imzalayan sivil güçler, mevcut siyasi sistemin yeni geçiş döneminin temellerini atacak son adımı 8 Ocak’ta attı. süreci yönetir ve tarafları nihai anlaşmaya götürür.

Tarafların başlattığı ikinci faz, nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni bir geçiş dönemi başlayacak.

nihai anlaşma; Adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerinin kaldırılması ve Doğu Sudan sorunu olmak üzere 5 temel konuyu kapsamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu