Ekonomi

DESA’nın 2023’ün ilk yarısında net karı 230 milyon TL oldu

Dünyanın ve Türkiye’nin lider deri bölümü şirketlerinden biri DESA, başarılı operasyonel performansı ve yüksek kâr büyüme oranı ile dikkat çeken 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Satışlar, FAVÖK, net kâr ve net nakit pozisyonu gibi temel finansal performans göstergelerini artırmak DESAsürdürülebilir büyümesini paydaşlarına ve bölümdeki pay sahiplerine bir kez daha göstermiştir.

2023’ün ilk yarısında 859 milyon TL ciroya ulaştık

Yılın ilk yarısında güçlü bir performans sergileyen DESA, ihracat, perakende, B2B ve e-ticaret kanallarında başarılı sonuçlara imza atarak dikkatleri üzerine çekti. Geçen yılın aynı dönemine göre satışlarında yüzde 86 büyüme kaydeden DESA, toplam gelirlerini 859 milyon TL’ye çıkardı. Aynı dönemde net kârı da yüzde 236 artışla 230 milyon TL’ye ulaştı. 2022 sonunda 2.938 milyar TL olan şirketin piyasa değeri, Ağustos ayının prestijiyle yüzde 50 artarak 4.407 milyar TL’ye yükseldi.

DESA’nın 2023 yılı ikinci çeyreğinde net satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 artarak 430 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK rakamı yüzde 76 artarak 118 milyon TL oldu. Satış büyümesinin üzerinde artan operasyonel karlılık ile birlikte ikinci çeyrek marjı geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puan artarak yüzde 27,5 oldu. DESA’nın özkaynak yöntemiyle değerlenen paydaşı Samsonite JV, ikinci çeyrek kârındaki payını yıllık bazda yüzde 100 artırarak 14 milyon TL’ye ulaştı. Artan operasyonel karlılık ve finansal gelirlerin katkısıyla net kar, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 308 artarak 192 milyon TL’ye ulaştı.

DESA Genel Müdürü Burak Çelet “DESA’nın 2023’ün ilk yarısındaki finansal performansı oldukça etkileyiciydi. İlk çeyrekte yaşadığımız trajik depremin perakende satış kanalı üzerindeki olumsuz etkisinin yılın ikinci çeyreğinde görece azaldığını gördük. Satışlarımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artarak 859 milyon TL’ye ulaştı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,4 olan FAVÖK marjımız, 2023 yılının ikinci çeyreğinde iki katından fazla artarak yüzde 27,5 olarak gerçekleşti. Yılın ikinci çeyreğinde para piyasalarında yaşanabilecek dalgalanmalara karşı önlem alan DESA, finansal yatırımlarının da katkısıyla hem net nakit pozisyonunu düzeltti hem de net kârını güçlendirdi. 2023 yılının ilk yarısında net kârımız, güçlü operasyonel performans ve kur farkı kazançlarının etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 236 artarak 230 milyon TL’ye ulaştı. Böylece Mart ayı sonundaki prestij ile 384 milyon TL olan net nakit pozisyonumuz, Haziran ayı sonundaki prestij ile 586 milyon TL’ye yükseldi. DESA’nın piyasa değeri 2022 yıl sonuna göre yüzde 50 artarak Ağustos ayının prestijiyle 4 milyar 408 milyon TL’ye ulaştı. Bu artışın yatırımcıların şirketimizin finansal performansına ve geleceğe yönelik beklentilerine olan güvenini de yansıttığını söyleyebiliriz. DESA olarak, stratejik planlarımız ve operasyonel verimliliğimiz doğrultusunda 2023 ilk yarıyıl finansal sonuçlarımızın yansımasını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Sürdürülebilir büyüme hedefimize ulaşmak için kat ettiğimiz mesafe, şirketimizin gelecekteki başarısı için güçlü bir temel oluşturuyor.”

Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz

Özellikle İtalyan yatırımıyla Avrupa basınında adından sıkça söz ettiren DESA, birçok lüks markanın tercih edilen analiz ortağı olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. şelet “İtalya’daki yatırımımızla özellikle Avrupa’da yoğun ilgi gördük. Yıllardır analiz partneri olduğumuz dünyaca ünlü lüks markaların yanı sıra daha önce çalışmadığımız seçkin lüks markalardan da teklifler alıyoruz. Bu doğrultuda Mayıs ayı prestiji ile müşterilerimizden aldığımız siparişler doğrultusunda ilk sınırımızda üretime başladık. İtalya’daki yatırımlarımızı güçlendirmek ve küresel pazarlardaki konumumuzu pekiştirmek için süreçlere odaklanıyoruz. İtalya’da kursiyerlerle birlikte 45 kişiye ulaşan çalışan sayımızı yıl sonuna kadar 90-100 kişilik kapasiteye çıkarmayı hedefliyoruz. İtalya’da istihdam ettiğimiz her çalışanımızın 2024 yılında Türkiye’de ek 5 istihdam sağlayacağını öngörüyoruz.

Geleceğe yönelik büyüme stratejilerimiz kapsamında 60 bin metrekarelik Düzce sitesi için ön satış tahsis protokolü imzaladık. Bu protokol gelecekteki projelerimizin habercisidir. Burada yapılacak yatırımlarla üretim, kapasite artışı gibi imkanları değerlendiriyoruz. Bu arazinin nasıl kullanılacağı konusunda işbirliği konusunda gayretle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Perakende satış kanalında yeni yatırımlarımız olacak.

DESA’nın müşteri deneyimi odaklı genişleme stratejisi ile yeni mağazalar açmaya devam edeceğini belirten, şelet “Ülkemizde yeni hizmete giren mağazalarımızın ortasında, şirket çatısı altında açtığımız Antalya Kemer Samsonite, Alanya Uygun Center DESA, Kozyatağı City’s İstanbul DESA, Mall of Antalya Samsonite ve Strong TUMI mağazaları bulunmaktadır. ortak girişim. Yeni mağazalarımız müşterilere daha kolay erişim sağlayarak büyümemize katkı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde de bu yatırımlara devam edeceğiz ve sözleşmesi imzalanan 4 mağaza yatırımımızı da yıl içinde devreye alacağız” dedi.

DESA, sürdürülebilirlik alanında öncü rol oynamaya devam ediyor.

Bugün Türkiye’de perakende bölümünde deriden başlayarak tüketicisine sunduğu ürünlerin çoğunu üreten ve dikey entegrasyonunu tamamlamış tek şirket olan DESA, sürdürülebilirlik alanındaki liderliğini pekiştirecek yatırımlarına devam ediyor.

DESA, geçtiğimiz yıl Düzce’deki tesisine yaptığı GES yatırımı sayesinde bu tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 150’sini yenilenebilir enerji ile karşılar hale geldi.

İstihdama katkı ve çalışan eğitimleri ile departmanda fark yaratıyoruz

şelet “İstihdama katkımız, iş gücümüzü nitelikli kılacak eğitim programları ve fırsat eşitliği sağlama çabalarımız bu alanda örnek teşkil eden çalışmalardır. Yönetimde kadın istihdamına değer veren politikalarımız sayesinde, Türkiye ve İtalya’da kadın çalışanlara sağladığımız katkılarla toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm hassasiyetimizle pekiştirmeye devam edeceğiz. Şirketimiz yerel halkla işbirliği yaparak toplumsal faydayı artırmaya, sosyal sorumluluk projelerine değer vererek yerel halkın refahını artırmaya ve eğitim olanakları sunmaya devam etmektedir. DESA olarak sürdürülebilir büyüme, müşteri memnuniyeti ve topluma katkı vizyonumuzla departmandaki lider konumumuzu sürdürmek ve güçlendirmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu