Teknoloji

ChatGPT’de Haber Yazmak Daha Zor Olacak: Sınır Tanımayan Gazeteciler Yapay Zeka Tüzüğü Oluşturuyor!

ChatGPT ve Bard gibi üretken yapay zekalar artık birçok sektörde iş yardımcısı olarak kullanılıyor. Yardım etmekten daha doğrudan memur yerine görevlendirilmek üzeredeneniyor

Bu çalışmaların en çok kullanıldığı kesimlerin başında ise medya gelmektedir. Gerek ülkemizde gerekse yurt dışında birçok yayın platformu artık tamamen ChatGPT tarafından yazılan makale ve haberlere konut konut. Bugün uluslararası bir sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan GazetecilerdenKonuyla ilgili kritik bir adım atıldığı haberi geldi.

Medya için yapay zeka sözleşmesi oluşturma:

Sınır Tanımayan Gazeteciler, paylaştığı duyuruda, ortaklarıyla birlikte “Medyada Yapay Zeka Yönetmeliği” üzerinde çalışmak üzere uluslararası bir komite kurulduğunu duyurdu. Duyuru metninde yapay zekanın halk için oluşturduğu tehlike vurgulandı:

“Yapay zekanın (AI) medya endüstrisinde hızla yayılması, bilgi bütünlüğü için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu benzeri görülmemiş zorluğa yanıt olarak, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve ortakları, medyada yapay zeka kullanımını düzenlemeyi amaçlayan bir tüzük geliştirmek için uluslararası bir komite oluşturuyor.”

Komiteye bir Nobel ödüllü başkanlık edecek:

Medyada yapay zekanın sorumlu kullanımı için altyapı oluşturacak olan bu komite, Nobel Barış Ödülü sahibi Maria Ressa başkanlığını yapacak Komite 13 farklı ülkeden 21 üyeden oluşacaktır. Bunlar gazetecilik, yapay zeka ve dijital teknolojiler alanlarında akademik ve mesleki deneyime sahip isimler.

Komitenin tam amacı:

“Komitenin rolü, yapay zeka tabanlı sistemlerin kullanımına ilişkin bilgi profesyonelleri için bir dizi ilke, hak ve yükümlülük geliştirmektir.”

haber-kursunlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu