Haber

Ankara Barosu, Hiranur Vakfı Yöneticileri Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu

Ankara Barosu, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındayken ‘kızını imam nikahı ile nikahladığı’ gerekçesiyle vakıf yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, “Tüm Baroları ve Adalet Bakanlığını, haksızlığa uğrayan çocukların sesi olarak avukatların eğitimine katkıda bulunmaya ve somut adım atmaya davet ediyoruz.”

Mustafa Köroğlu bugün yaptığı açıklamada, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken imamla evlendirmesi nedeniyle Hiranur Vakfı yöneticileri hakkında hata yaptıklarını açıkladı. . Köroğlu, şunları söyledi:

“6 yaşında bir çocuk okula gönderilmiyor, toplumdan ve sosyal yaşamdan koparılıyor, yıllarca çok acı bir şekilde düşünürken anlatmakta zorlandığımız cinsel istismara maruz kalıyor. Karşılaştığımız olay ne ilk ne de sondur.Biliyoruz ki Türkiye’de mezhepler din adına ve dini duyguları istismar ederek çocukları büyük bir karanlığa sürüklemektedir.Çocuklar aile ve sosyal yaşamlarından koparılmakta, onların hakları ellerinden eğitim alınıyor, çeşitli istismarlara maruz kalıyorlar.Üstelik laik bir hukuk devleti olan ülkemizde geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmak mümkündür.” deme gücümüz var. sosyal çabalarla adaletsizliğe dur’.

“YASAL İŞLEMİN EN KISA ZAMANDA BAŞLATILMASINI İSTİYORUZ”

Bugün Ankara Barosu olarak, yıllardır süren tacize ‘dur’ demeyen, göz yuman ve görünüşte kendi içinde normalleştiren Hiranur Vakfı yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduk ve bu kabahatin bilerek işlendiğine dair bir açıklama yaptık. Hiranur Vakfı yöneticilerine ve Vakıflara, devamlarına müsamaha gösterildiği için yöneticilerin görevlerine son vermeleri emredildi. Başvurumuzu yaptığımızı Genel Müdürlüğe bildiririz. Hukuki sürecin derhal başlatılmasını talep ediyoruz.

“18 YAŞINA KADAR HERKESİN ÇOCUK OLDUĞUNU VURGULAMAK GEREKİYOR”

Ne yazık ki hukuk sistemimiz bu davada çocuğu koruyamadı. İddialara göre, mağdur 14 yaşında hukuk sistemine girmiş ancak belgelerin üstü kapatılmış ve çocuk daha fazla mağduriyetten kurtulabilecekken yeniden istismar dolu bir hayata dönmeye mahkum edilmişti. Bu durum hukuki çabamızın değerini ortaya koymaktadır. Çocukların ihmal ve istismarı bazen kapalı kapılar ardında, bazen de hepimizin bildiği ama içini boşaltılmış ahlaki maliyet yargıları altında gerçekleşir. 18 yaşından önce herkesin çocuk olduğu ve çocukların hiçbir şart ve koşulda evlilik birliğine taraf olamayacağı vurgulanmalıdır.

“YASAL SİSTEMİMİZDE MAHKEME KARARI İLE ÇOCUKLARIN 16 YAŞINDAN YAŞINDAN BÜYÜK EVLENMELERİNE İZİN VERİLMEKTEDİR”

Ne yazık ki hukuk sistemimizde mahkeme kararı ile çocukların 16 yaşında evlenmelerine hala izin verilebilmektedir. Ancak hiçbir durum çocuğun evlenmesine sebep olarak gösterilemez. Çocuk ihmal ve istismarına her alanda bireysel ve toplumsal olarak hepimiz ‘dur’ demekle yükümlüyüz. Çocuğu korumak için en büyük çabanın hukuk alanında gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Ankara Barosu olarak çocuk istismarının her türüne karşı seferberlik başlatıyoruz. 444 43 06 numaralı telefondan bize şikayette bulunabilirsiniz.

“BÜTÜN BARO BİRLİKLERİNİ VE ADALET BAKANLIĞINI DA İTHALAT İŞLEMLERİNE UĞRAYAN AVUKATLARIN SESİ OLARAK YETİŞTİRMESİNE KATKI SAĞLAMAYA VE İSTİKRARLI ADIMLAR ATMA ÇAĞIRIYORUZ”

Meslektaşlarımızın çocuk hukuku ve çocuk adalet sistemi konusunda eğitim almalarının çok değerli olduğunu düşünüyor ve bunun çocuklar adına hukuk sisteminin iyileştirilmesinde büyük etkisi olacağına inanıyoruz. Bu nedenle baromuz bünyesinde staj eğitimi alan her meslektaşımızın çocuk hukuku bağlamında daha donanımlı birer avukat olmasını sağlamak amacıyla staj eğitimimizde çocuk hukuku eğitimi de verme kararı aldığımızı kamuoyu ile paylaşmaktayız. Bu açıklamamızla tüm baroları ve Adalet Bakanlığını haksızlığa uğrayan çocukların sesi olarak hukukçuların eğitimine katkıda bulunmaya ve somut adım atmaya davet ediyoruz. Çocukların aile sevgisiyle büyüdüğü, sağlıklı beslendiği, inançla parklarda oynadığı, para kazanmak zorunda olmadığı, huzur içinde okula gittiği, akşamları hayallerle yattığı güne kadar; Kısacası her çocuk çocukluğunu yaşamadan pes etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu