Haber

AB, Rusya’dan her gün 100 milyon avroluk fosil yakıt alıyor

Finlandiya merkezli Güç ve Hava Araştırma Merkezi (CREA), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya’dan ithal ettiği petrol ve doğalgaza ilişkin rapor yayınladı. Rapor, bir yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlara rağmen AB’nin Rusya’dan her gün 100 milyon euro fosil yakıt aldığını gösterdi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Rusya, 2023’ün ilk iki ayında Avrupa’ya yaptığı fosil yakıt ihracatından yaklaşık 30 milyar euro gelir elde etti. Bu da AB’ye yapılan fosil yakıt ihracatının Rusya’ya ciddi gelir sağlamaya devam ettiğini ortaya koydu.

RUSYA’DAN LNG İTHALATI ÖNEMLİ ARTTI

CREA raporuna göre, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya’dan Avrupa’ya yapılan fosil yakıt ihracatı önemli ölçüde azalsa da, Rusya’nın Avrupa’ya sattığı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) miktarı önemli ölçüde arttı. AB, Çin’den sonra hala Rusya’dan gelen en büyük ikinci fosil yakıt tüketicisidir. Boru hattından gelen gaz, ham petrol ve petrol ürünleri için 30 milyon euro ödenirken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için 10 milyon euro harcanıyor.

BELÇİKA, RUSYA’NIN JAPONYA’DAN SONRA EN BÜYÜK LNG ALICISI

Belçika’nın Rusya’dan aldığı LNG miktarı, savaşın başladığı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 28 arttı. Belçika, Japonya’dan sonra Rus LNG’sinin en büyük alıcısı. Belçika bu yılın ilk 2 ayında Rusya’dan 400 milyon euroluk LNG aldı. Brüksel hükümeti Rusya’ya LNG ithalatı için her gün 7 milyon euro ödüyor. Belçika’yı Hollanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç takip ediyor. AB ülkeleri LNG için Rusya’ya günde 10 milyon euro ödüyor.

Belçikalı gaz şebekesi operatörü Fluxys, Rusya’nın en büyük ikinci doğal gaz üreticisi Novatek’in yarı resmi yan kuruluşu Yamal Trade ile uzun vadeli bir sözleşme imzaladı. Belçika medyasına göre 2015 yılında imzalanan sözleşme 20 yılı kapsıyor. Yamal Trade yılda 8 milyon tona kadar LNG sevkiyatı yapıyor. Belçikalı şirket, AB yaptırımları dışında kaldığı için LNG ithalatına devam ediyor.

CREA’DAN AB’YE ‘SAVAŞIN FİNANSMANI’NA ELEŞTİRİ

CREA’nın raporu, fosil yakıtlardan elde edilen paranın Rusya tarafından Ukrayna’daki savaşı finanse etmek için kullanıldığını belirterek AB’nin tutumunu eleştirdi. AB yaptırımlarının sadece deniz yoluyla taşınan petrol işlerini kapsadığına işaret eden Crea, Rus doğalgazının şu anda AB tarafından resmi olarak yasaklanmadığına dikkat çekti. CREA’dan Lauri Myllyvirta, “Avrupa, Rusya’nın musluğu tamamen kapatmasını beklemek yerine, Rus doğal gazını veya LNG’yi derhal yasaklamalı” dedi.

POLONYA, RUSYA’DAN PETROL ALIMINI DURDURDU

Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya’nın Rusya’dan ham petrol ithalatını Şubat veya Mart ayında durduracağını açıkladı. Hükümet toplantısının ardından ülkenin PAP haber ajansına konuşan Morawiecki, Rusya’dan petrol ithalatının 2016’dan bu yana kısıldığını ve yılbaşında yüzde 10’a düşürüldüğünü hatırlattı.

Polonya’nın en büyük petrol ve gaz şirketi PKN Orlen, 25 Şubat’ta Rusya’nın Druzhba boru hattından Polonya’ya petrol sevkiyatını askıya aldığını duyurdu. PKN Orlen’e göre, Rus elektrik şirketi Rosneft ile sözleşme süresinin sona erdiği Şubat ayının başından bu yana Rusya’nın petrol ithalatı ülke ihtiyacının ancak yüzde 10’u seviyesinde. PKN Orlen’in petrol ithalatının yüzde 90’ı Rusya dışındaki kaynaklardan geliyor. (DIŞ HABERLER)

haber-kadikoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu